Osmani: Hapja e klubeve të komuniteteve nuk është në interes të Maqedonisë e as Bullgarisë

0
8

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, sot në një brifing me gazetarët në Shkup konfirmoi se nuk do të shkojë në hapjen e klubit të komunitetit maqedonas të dielën në Bllagoevgrad, sepse beson se as ai klub dhe as ato bullgare që hapen këtu nuk janë për të mirën e komunitetit maqedonas në Bullgari apo komunitetit bullgar në vend.

Osmani beson se ashtu si hapja e klubeve në Ohër dhe Manastir, edhe hapja e klubit në Bllagoevgrad nuk është funksion i marrëdhënieve të mira fqinjësore mes dy vendeve. Ai shtoi se këtë mendim të tij e mbështesin edhe të dhënat me të cilat financohet klubi në Bllagoevgrad dhe se ky fakt nuk mund të jetë në funksion të promovimit të komunitetit maqedonas, të interesave të qytetarëve maqedonas atje, marrëdhënieve mes dy vendeve të fqinjësisë së mirë.

“Kur mora vesh se kush e financon klubin, ishte e qartë për mua. Është një fondacion nga Kanadaja, i cili ka edhe faqen e tij të internetit dhe nëse i shikon qëndrimet ndaj shtetit, ndaj interesave strategjike të shtetit, do të shohësh që nuk është në funksion të atyre interesave strategjike, dhe nuk pres që do të jetë në shërbim të qytetarëve dhe marrëdhënieve mes dy vendeve. Fakti që financuesi i atij klubi është ajo shoqatë për mua është fakt i mjaftueshëm se kjo iniciativë nuk ka një qëllim të mirë”, tha Osmani.

Në shënimin për emrat e diskutueshëm të klubeve bullgare në Ohër dhe Manastir dhe tani emri i këtij klubi nuk është problem edhe në lidhje me atë nëse, siç u zbulua shpejt se kush e përfaqëson klubin “Nikola Vapcarov”, i cili duhet të hapet të dielën në Bllagoevgrad, po ashtu është zbuluar se kush qëndron pas atyre në qytetet maqedonase, Osmani nuk ka dhënë përgjigje konkrete, por ka theksuar se institucionet kanë informacione dhe ka përsëritur se edhe ato klube nuk janë në shërbim të komunitetit bullgar në Maqedoninë e Veriut.

Shefi i diplomacisë beson se nuk duhet lejuar që dikush të rrëmbejë agjendën për hir të interesave politike dhe partiake dhe vuri në dukje se hapja e klubeve të tilla në të dy vendet mund të kënaqë disa ndjenja për momentin, por sipas tij, nuk është zgjidhje afatgjatë.

Në vërejtjen se klubet bullgare me emra kontrovers janë përkrahur nga përfaqësues zyrtarë të autoriteteve bullgare, Osmani u përgjigj se nëse vendi nuk kishte dallime me Bullgarinë, nuk do të kishte asnjë proces dhe shtoi se pret që një ditë të tejkalohen të gjitha mosmarrëveshjet.

Shefi i diplomacisë theksoi se qytetarët edhe këtu edhe në Bullgari kanë të drejtë absolute të hapin klube, por në përputhje me ligjet dhe siç tha ai, këtë ia ka theksuar edhe kryeministrit bullgar.