Kjo është mosha “tavan” për të lënë duhanin dhe për të qëndruar të shëndetshëm

0
6

Një studim i ri përmbysi të dhënat e deritanishme në lidhje me duhanin dhe problemet shëndetësore që shkakton. Më konkretisht, hulumtimi pretendon se kushdo që e lë duhanin në një moshë të caktuar para 40-ve, ul në masë të madhe shanset për të zhvilluar probleme serioze shëndetësore që lidhen me duhanin.
=Dikush që e lë duhanin deri në moshën 35-vjeçare ka një shkallë të ngjashme të vdekshmërisë me dikë që nuk ka pirë kurrë duhan në jetën e tij, tregon një studim i madh shkencor amerikan. Ky është studimi i tretë që arrin në përfundimin se deri në 35 vjeç është mosha ideale për të lënë duhanin.

Por edhe ata që e lanë duhanin në moshë më të madhe kanë ende një përfitim të konsiderueshëm, megjithëse vdekshmëria e tyre e parakohshme është më e lartë se ata që e lanë herët. Megjithatë, sa më gjatë të ketë kaluar që kur dikush e ka lënë duhanin, aq më shumë rreziku i vdekjes së parakohshme i afrohet atij të një personi që nuk pi duhan. Kështu, dikush që e lë duhanin midis moshës 45 dhe 44 vjeç ka një shans mesatarisht 21% më të lartë për të vdekur para kohe sesa një duhanpirës, ndërsa dikush që e lë duhanin midis 45 dhe 54 vjeç ka një rrezik 47% më të lartë.

Studiuesit nga Shoqata Amerikane e Kancerit dhe Universiteti Britanik i Oksfordit, të cilët bënë publikimin përkatës në revistën mjekësore amerikane “JAMA Netëork Open”, analizuan të dhënat për rreth 551,000 njerëz të moshës 25 deri në 84 vjeç duhanpirës, ​​ish-duhanpirës dhe ata që kurrë nuk pinë duhan, nga të cilët kishin vdekur rreth 75,000.

Në krahasim me duhanpirësit që nuk pinë kurrë duhan, duhanpirësit aktualë u zbulua se kishin një gjasë të rritur ndjeshëm të vdekjes nga çdo shkak, si dhe nga shkaqe specifike si kanceri, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet e mushkërive, gjë që ishte e vërtetë si për burrat ashtu edhe për gratë./abcnews.al