Këto janë sëmundjet që u rritën në numër gjatë pandemisë Covid-19

0
6

Kërpudhat kërcënuese për shëndetin po përhapen në shtrirjen gjeografike për shkak të ndryshimeve klimatike, ndërsa disa sëmundje kërpudhore u rritën gjatë pandemisë Covid-19, sipas autorëve të një raporti të sapo publikuar të Organizatës Botërore të Shëndetësisë . Të martën, OBSH publikoi listën e saj të parë ndonjëherë të patogjenëve me përparësi mykotike, duke kataloguar 19 organizma që ekspertët i identifikuan si kërcënimin më të madh për shëndetin publik. “Aktualisht, infeksionet kërpudhore marrin më pak se 1.5% të të gjithë financimit të kërkimit të sëmundjeve infektive,” zbuloi raporti, duke sugjeruar se barra e vërtetë shëndetësore e kërpudhave është e panjohur, ndërsa “shumica e udhëzimeve të trajtimit janë të informuara nga prova të kufizuara dhe mendimi i ekspertëve”.
Ndihmësdrejtori i përgjithshëm i OBSH-së për rezistencën antimikrobike. Hanan Balkhy, tha në një deklaratë: “Duke dalë nga hijet e pandemisë bakteriale të rezistencës antimikrobiale, sëmundjet kërpudhore invazive po bëhen gjithnjë e më rezistente ndaj trajtimeve, duke u bërë një shqetësim gjithnjë e më i ngutshëm i shëndetit publik në mbarë botën.”Raporti, i cili përfshiu më shumë se 400 ekspertë të mykologjisë dhe një rishikim të më shumë se 6,000 punimeve kërkimore, renditi patogjenët e kërpudhave bazuar në ndikimin në shëndetin publik dhe rrezikun e rezistencës ndaj ilaçeve antifungale. Nga 19 kërpudhat e përfshira, katër u identifikuan si me përparësi “kritike”. Këto përfshinin Aspergillus fumigatus dhe Candida albicans – dy patogjenët më të zakonshëm të kërpudhave në mbarë botën – si dhe Cryptococcus neoformans , i cili është një shkak kryesor i vdekjes tek njerëzit me HIV.
Aktualisht ekzistojnë vetëm katër klasa antimykotike dhe zhvillimi i barnave të reja ishte i vështirë për shkak të ngjashmërive midis qelizave të kërpudhave dhe gjitarëve, tha Beardsley.