Këta fshatra Zvicërane ju ofrojnë shuma të mëdha parash për të jetuar aty!

0
5

Në skemën e fundit zvicerane për të parandaluar një eksod, një fshat afër Lucernit po paguan të rinjtë për të qëndruar. Grossdietwil, një bashkësi rurale rreth një orë në veri-perëndim të Lucernit, ka shumë apartamente bosh dhe banorë jo të mjaftueshëm për t’i mbushur ato. Pra, është krijuar një ide për t’i tërhequr të rinjtë të qëndrojnë: 1.500 CHF (1,510 dollarë) në para të gatshme për ata që vendosin të qëndrojnë në Grossdietwil – nëse ata janë nën 30 vjeç. Deri më tani, katër kryefamiljarë për herë të parë kanë përfituar nga oferta e shpallur në buletinin komunal të korrikut, shkruan Swissinfo.ch. Bonusi mbulon me lehtësi qiranë e një muaji, pasi apartamentet në qytetin e vogël fillojnë me rreth CHF950/muaj; Banesat me dy dhoma gjumi në një ndërtesë të re shkojnë rreth 4,450 CHF.

“Bonusi është një investim i ndjeshëm”, deklaroi kryebashkiaku Reto Frank për “Willisauer Botee”, një gazetë rajonale. “Rinia është e ardhmja jonë. Ata e pasurojnë jetën tonë të fshatit me ide të freskëta, ata bashkohen në klube dhe janë themeli i familjeve të reja vendore”, shton tutje ai. Grossdietwil – popullsia 865 – nuk është i vetmi që e ka këtë problem. Në të gjithë Zvicrën, ka më shumë se 75,000 shtëpi boshe – me nivele veçanërisht të larta të vendeve të lira në Zvicrën jugore dhe përtej pllajëve qendrore.

70,000 CHF për një familje prej katër vetësh Me vetëm rreth 200 banorë, fshati malor i Albinen është duke ofruar shpërblime edhe më të mëdha.Në nëntor 2017, qytetarët e saj votuan “Po” për një plan për të tërhequr të ardhurit duke u paguar atyre CHF25,000. Për shembull, ata duhet të jenë nën 45 vjeç dhe të jenë në gjendje të investojnë së paku 200 000 CHF në pasuri të paluajtshme. Bonusi – 25,000 CHF për të rriturit dhe 10,000 CHF për fëmijë – është gjithashtu i vlefshëm për vendasit që investojnë në një shtëpi.
Qëllimi i kryetarit Beat Jost ishte që pesë familje të reja me fëmijë të vendoseshin brenda pesë viteve. Sot ata janë “në rrugën e duhur” thotë Jost. Në qytet janë një çift i ri, si dhe një familje me dy fëmijë dhe një fëmijë gjatë rrugës. Për më tepër, disa vendas janë zotuar të blejnë dhe/ose rinovojnë shtëpi: tre beqarë, një familje me një fëmijë dhe një çift që tani presin një fëmijë. “Albinen është gjallë! Dhe kjo është pikërisht ajo që ne donim”, thotë Jost.
Bonusi i foshnjeve Në shumë kantone marrin dhurata të holla për fëmijë. Që nga fillimi i këtij viti, kantoni i Ticinos ka paguar 3,000 CHF për fëmijë të ri ose fëmijë të porsa adoptuar. Pjesë e impulsit ishte fakti që vd`ekjet kishin tejkaluar lindjet.
Në vitin 2018, Ticino regjistroi 3,152 vd`ekje dhe 2.556 lindje. Në gjysmën e parë të vitit 2019, pati 1.593 vd`ekje dhe 1,151 lindje, përcjell tutje albinfo.ch. Disa vende të tjera ofrojnë një bonus të ngjashëm për njerëzit që kanë fëmijë. Në kantonet qendrore zvicerane të Lucernit, Schwyz dhe Uri – si dhe në kryesisht Fribourg, Jura dhe Neuchâtel që flasin frëngjisht – prindërit marrin CHF1,000-CHF1.500. Shkalla është deri në 3 000 CHF në Gjenevë, Valais dhe Vaud.