Habit ekspertja: Duhet të frikësohemi, alienët na shohin me përçmim si milingona

0
9

Ekspertja e hapësirës Dr Luisa Preston, ka bërë një deklaratë të fortë lidhur me ekzistencën e alienëve.

Sipas saj ato janë super qenie dhe shpreson që në vizitat e tyre në Tokë të kenë vetëm qëllime paqësore.

“Ata mund të jenë aq të avancuar sa të na shikojnë me përçmim si milingona – kështu që ne do të duhet të shpresojmë se ata “i zgjasin tentakulat e tyre në paqe”, thotë Dr Luisa Preston.

Dr Preston, një lektore e shkencës planetare dhe astrobiologjisë në University College London, thotë se mund të kemi shumë arsye për tu frikësuar.

Ajo tha për The Sun: “Ne mendojmë se nëse ka jetë aliene atje, atëherë ka shumë mundësi të jetë më inteligjente se ne.

“Nëse e shikoni logjikisht, universi është 13.8 miliardë vjeç, por jeta në planetin tonë filloi të mbërrinte vetëm 3.9 miliardë vjet më parë – inteligjenca është një gjë relativisht e re për ne.

“Ne mendojmë se nëse ndeshemi me jetën, ajo do të jetë organizma të vegjël ose do të jetë shumë përpara nesh.

“Ekziston një teori që qytetërimi ka një jetëgjatësi, kështu që mund të ndodhë që këto qytetërime kanë evoluar deri në pikën ku qytetërimi i tyre përfundon.

“Ku mund të kishin evoluar – kush e di?

“Disa njerëz thonë se faza tjetër e evolucionit do të ishte inteligjenca artificiale dhe do të kalonte nga të qenit biologjike në teknologjike.

“Është e qartë se teknologjia do ta mbijetonte biologjinë. Jeta në tokë është e kufizuar në planetin tonë, por nëse do të ndodhte diçka, teknologjia jonë do të jetonte.

“Ne kemi sondat Voyager atje dhe roverët në Mars. Dëshmia e qytetërimit tonë do të ekzistonte – do të ishte vetëm provë teknologjike.

“Kush e di se çfarë ka atje?”

Dhe nëse kemi takuar ndonjëherë krijesa nga një planet tjetër, një nga gjërat e para që do të donim të dinim është se si duken ato.

Dr Preston tha: “Unë do të doja të mendoj se ata nuk do të ishin të tmerrshëm dhe se ata janë një specie vërtet e bukur e inteligjencës artificiale që duan të bëjnë miq me kushërinjtë e tyre të ulët biologjikë.

“Bukuria e temës është se ne nuk e dimë – dhe kjo është pjesa argëtuese.

“Ne përdorim të gjithë shkencën që dimë dhe përpiqemi të ekstrapolojmë idetë për atë që mund të vijë për të provuar dhe për të na ndihmuar ta gjejmë atë.

“Në teori, një formë jete aliene mund të duket si çdo gjë. Mund të jetë një shkëmb, çdo gjë deri në një balenë qielli.

“Por ka disa gjëra që ne shohim përmes evolucionit në tokë, të cilat janë të zakonshme midis specieve të ndryshme që nuk kanë lidhje.

“Për shembull, sytë kanë evoluar midis 50 dhe 100 herë në specie të ndryshme.

“Nëse doni të jeni një specie inteligjente, atëherë do t’ju duhet një tru dhe oksigjen i mjaftueshëm për të drejtuar atë tru dhe një guaskë e fortë për ta mbrojtur atë.

“Të kesh një krah dhe një këmbë në të dyja anët aq simetrike ka ardhur në evolucion mjaft herë.

“Pra, ndoshta katër gjymtyrë, gjashtë gjymtyrë, tetë gjymtyrë – kjo mund të jetë e mundur.

“Tentaklat e paqes”

“Ne nuk po themi se jeta inteligjente do të duket tamam si ne.

“Por ne mendojmë se duhet të ketë disa tipare që kanë rezultuar të dobishme për të lejuar që jeta inteligjente të lindë në përdorim që mund të përdoret nga alienët.

“Unë jam një optimist i përjetshëm dhe besoj se çdo qytetërim që është më inteligjent dhe më i avancuar se ne është thjesht më tolerant, i botës tjetër dhe më pranues dhe zgjeron tentakulën e tij në paqe nëse është kështu.

“Unë nuk mendoj se ata do të kërcënoheshin ndonjëherë nga ne – do të ishte sikur ne të përpiqeshim të flasim me një milingonë.”

Dr Preston është një nga ekspertët e intervistuar në First Contact: An Alien Encounter, i cili u transmetua në BBC Tëo mbrëmë.

Përfytyron ngjarjen më domethënëse në historinë njerëzore kur më në fund marrim një mesazh nga një formë tjetër jete.

Ekspertët besojnë se duhet vetëm të shohim se çfarë ndodhi kur u izoluam për të dhëna.

Sapo lajmet e para filtrojnë, njerëzit bëjnë atë që bëjnë më mirë – shkoni në mediat sociale për të krijuar meme gazmore.

Por gjatë 12 ditëve të ardhshme bota shkon në shkrirje pasi kontakti me një specie të tmerrshme aliene bëhet një mundësi e veçantë.

Skenat në doku-dramë tregojnë njerëz që dalin në rrugë dhe fillojnë të zhveshin raftet e supermarketeve ndërsa fillon të futet paniku.

Sipas Dr Beth Singler, ne mund të presim sjellje të ngjashme me ditët e para të pandemisë, kur blerësit e dëshpëruar furnizoheshin me role dhe makarona.

“Me një sinjal kaq të paqartë pa një qëllim dhe mesazh të dukshëm, mendoj se do të kishte shumë pasiguri – dhe pasiguria ngjall ankth”, tha antropologu i Universitetit të Kembrixhit.

“Ne shohim shqetësime në rutinat e përditshme të njerëzve kur ndodhin ngjarje të mëdha.

“Ne e pamë këtë me pandeminë globale kur njerëzit nxituan jashtë sepse parashikuan rrethana në të cilat furnizimet do të kufizoheshin.

“Unë mendoj se do të shihni një rritje të ndjenjës se duhet të ketë diçka që mund të bëj, kështu që çfarë mund të bëj për të përgatitur dhe do të dal dhe do të blej ushqime të konservuara, do të blej letër higjienike, do të rezervoj ujë për çdo rast.