Федералните резерви на САД повторно ја зголемија референтната каматна стапка

0
18

Федералните резерви на САД објавија дека ја зголемуваат референтната каматна стапка за 0,75 отсто, пред изборите за Претставничкиот дом и третина од Сенатот следниот вторник, кои според многумина се клучни и ќе одлучат за иднината на Америка.

Тоа е четврто последователно зголемување од 0,75 отсто и шесто зголемување на референтната каматна стапка оваа година, јавува Би-Би-Си.

Се вели дека тоа е последниот во серијата напори за спречување на зголемените трошоци што ги чувствуваат домаќинствата ширум светот.

Би-Би-Си посочува дека Федералните резерви одлучиле на овој чекор со цел да ја намали инфлацијата.

Трошоците за храна во САД се зголемуваат со најбрзо темпо од 1970-тите, при што цените на намирниците скокнаа за 13,5 отсто од септември минатата година до овој септември, додека платите не го следеа примерот.

Прес секретарот на Белата куќа, Карин Жан-Пјер, рече дека зголемувањето на каматните стапки на Федералните резерви ќе помогне да се намали инфлацијата, а порастот на хипотекарните стапки треба да ја „олади“ инфлацијата на пазарот на недвижнини.

Шефот на Федералните резерви Џером Пауел изјави дека одговорноста на американската централна банка е „да ја врати стабилноста на цените“, која е основа на американската економија, неопходна за силен пазар на труд.

Пауел предвидува дека ќе бидат потребни други зголемувања на каматните стапки и дека рестриктивниот пристап во политиката ќе мора да продолжи. Тој, исто така, истакна дека американската економија е „значително забавена“ од минатата година, како и растот и трошоците.

И покрај тоа, стапката на невработеност е најниска во последните 50 години, а пазарот на труд станува се посилен.

Тој истакна дека еден од ризиците од постојано висока инфлација, кој најмногу се чувствува кога се во прашање цените на храната, горивата и становите, е што се вкоренети очекувањата дека таа ќе продолжи да расте.

Како таква, Федералните резерви остануваат посветени на одржување на инфлацијата на два проценти, додаде тој.

„Во одреден момент, ќе стане соодветно да се забави темпото на (референтните каматни стапки) зголемувања, бидејќи се приближуваме до нивото на каматните стапки што ќе биде доволно за намалување на инфлацијата до нашата цел од два проценти“, рече Пауел, додавајќи дека уште е долг патот до нив.

Тој рече дека знае дека активностите на Федералните резерви ќе влијаат на семејствата, заедниците и бизнисите низ САД, но „се што правиме е во служба на нашата јавна мисија“ за воспоставување стабилност и силен пазар на труд.