Уште 200 Компании Со Повластена Цена На Струја

0
18

Мегават/час електрична енергија ќе чини 80 евра за компаниите кои произведуваат храна. Ова е новата мерка на Владата што ќе важи за сите кои ќе склучат договори до први декември.

Повластена цена од 95 евра за мегават/час добиваат и основните и средните училишта, како и јавните претпријатија за водовод и канализација. На денешната седница, Владата одлучи да им забрани на општините и градот Скопје да основаат јавни претпријатија за осветлување. Помош ќе има за уште 200 компании, покрај оние 600 илјади домаќинства и 72 илјади мали фирми кои до сега беа опфатени со енергетските мерки.

Бектеши ветува парно греење за скопјани и по први ноември. ЕСМ склучил договор за набавка на природен гас, а 60-70 одсто од потребите ќе ги покрива ТЕ-ТО.