Со нови амнестии ќе се празнат затворите?

0
20

По амнестијата на дел од обвинетите во крвавиот упад во Собранието, која предизвика голем револт во јавноста, власта планира и други амнестии. Според информациите на „Фокус“, едната амнестија е да се растоварат пренатрупаните затвори, а другата да се ослободат од одговорност ковид-прекршителите. Истовремено се спрема и нов закон, според кој претседателот на државата нема да може да аболира како досега

Пишува: Фросина ФАКОВА-СЕРАФИНОВИЌ
Лошо менаџирање, недостиг од кадар, лоша здравствена грижа за осудените лица, насилство меѓу осудениците, бедни материјални услови и ендемска корупција, нотира Европската комисија во најновиот извештај за напредокот на земјава за функционирањето на затворскиот систем.