Путин ја загуби енергетската војна? Една неверојатна информација ги шокираше руските експерти

0
18

Рускиот претседател Владимир Путин вчера напорно се обиде да објасни зошто го наредил нападот врз Украина.

Причината најверојатно е поврзана не само со воени неуспеси, туку и со сознанието на руските експерти дека станува очигледно дека ја загубиле енергетската војна, пишува Јутарњи лист. Со кулминацијата на вооружениот конфликт и драстичното намалување на испораките на руски гас во Европа, руските власти беа шокирани кога сфатија дека во еден момент цената на европскиот гас е негативна благодарение на исклучително високата понуда.

Звучи малку неверојатно, но добавувачите на гас на почетокот на оваа недела за еден час беа подготвени да платат околу 16 евра/MWh на секој што сакаше да повлече гас.

Откако цената на гасот во Европа во август достигна повеќе од 300 евра/MWh, падот на негативна цена од минус 16 евра/MWh е неверојатен пресврт, иако на купувачите им требаше само еден час да платат за купување гас.

Ваквите трговски односи се многу невообичаени и се покажа дека биле во право оние кои тврдеа дека флотата од бродови со течен гас што чекаат да се истоварат пред европските терминали за ЛНГ ќе мора (барем привремено) драстично да ги намалат цените.

Иако, се разбира, сè уште немало толку драстичен пад на цената на гасот за набавки со фјучерси, сè појасно е дека рускиот енергетски пораз на долг рок ќе биде многу подраматичен од симболичниот пад на цената. на гас снимен во неделата зад нас, пишува порталот.

Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) објави посебен извештај на 524 страници во кој разви три различни енергетски сценарија за следните децении, а во ниту едно од овие сценарија вкупниот извоз на фосилни горива од Русија никогаш нема да се врати на нивото од 2021 година.

ИЕА проценува дека рускиот приход од извозот на клучните извори на енергија ќе се преполови до 2030 година – од минатогодишните 75 милијарди долари на 30 милијарди. Падот нема да застане тука. Бидејќи Европа сè повеќе ќе се насочува кон обновливи извори и фосилни горива од Блискиот Исток и САД, доминацијата на Русија во светската трговија со енергија ќе исчезне, предвидуваат хрватските медиуми.