ОСМАНИ: ОТВОРАЊЕТО НА КЛУБОТ ВО БЛАГОЕВГРАД НЕ Е ОД КОРИСТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА, ИСТО КАКО ШТО КЛУБОВИТЕ ВО ОХРИД И БИТОЛА НЕ СЕ ОД ИНТЕРЕС НА БУГАРИТЕ

0
25
Bulgarian Prime Minister Kiril Petkov (R), accompanied by Bulgarian Foreign Minister Teodora Genchovska (C) talk with Macedonian Foreign Minister Bujar Osmani (L) in electricity project "Bitola 2" which is part of Corridor-8 is intended for realization of interconnection between Northern Macedonia and Albania near Bitola, Republic of North Macedonia, 16 April 2022.Bulgarian Prime Minister Kiril Petkov, accompanied by Bulgarian Vice President Iliana Iotova and Foreign Minister Teodora Genchovska visit Bitola, North Macedonia. He opened a club that will work within the cultural center "Ivan Mihailov". Bulgarian delegation will promote the country's government projects, which will be preceded by Petkov's meeting with Bulgarian citizens' associations in the North Macedonia. After the ceremony in Bitola, the Bulgarian Prime Minister Petkov and Minister Gencovska together with their hosts, the Macedonian Foreign Minister Bujar Osmani visit and inspect the electricity project "Bitola 2" which is part of Corridor-8 is intended for realization of interconnection between Northern Macedonia and Albania. According the Prime Minister Petkov, Bulgaria will be able to sell electricity to the entire region, up to Italy.

Министерот за надворешни работи Бујар Османи кажа дека отворањето на македонскиот клуб „Никола Вапцаров“ во бугарскиот град Благоевград не е во функција на промовирање на заедниците или во функција на добрососедството помеѓу двете држави, туку напротив, има обратна функција.

На денешниот брифинг за новинарите во МНР, Османи рече дека нема да оди на отворањето на клубот во Благоевград, од истите причини што не отишол на отворањето на бугарските клубови во Битола и Охрид.

„Нема да одам од истите причини поради кои што не отидов и на отворањето на двата бугарски клубови во Охрид и Битола. Ниту клубот во Охрид, ниту клубот во Благоевград не прават услуга на бугарската заедница тука и на македонската заедница таму“, вели Османи.

Дополнително, за клубот во Благоевград, Османи рече дека е спорно кој е финансиерот.

„Кога дознав кој го финансира клубот, ми станаа јасни и сите аспекти од отворањето Тоа е една фондација од Канада, која што има и своја веб-страница и доколку ги гледате позициите кон државата, кон стратешките интереси на државата, ќе видите дека не е во функција на стратешките интереси на државата така да не очекувам дека ќе биде во функција на граѓаните или пак на односите меѓу двете земји. Апсолутно не велам дека немаат право да отвораат клубови, сакам да кажам дека не ми се допаѓа оваа тендеција да се злоупотребат граѓаните и заедниците и овде и таму од политички актери. Гледате дека веќе политички актери се обидуваат веднаш да најдат простор тука за некаква си политичка агенда и тоа не е патот кој што да го градиме. Да не дозволиме некој да ја киднапира агендата. Гледајќи ги позициите на тие што стојат позади очигледно дека нешто е спорно“, изјави Османи.

Османи не ја спомена канадската фондација, но станува збор за Македонското меѓународно движење за човекови права. Отворањето е на 30 октомври (недела), а присуство на отворањето на најавија лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Левица, Христијан Мицкоски и Димитар Апасиев. Претседателот Стево Пендаровски и премиерот Димитар Ковачевски рекоа дека нема да одат на отворањето.