ОГРАНИЧУВАЊЕТО НА ЦЕНАТА НА ГАСОТ ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ВО ЕУ – МЕЧ СО ДВЕ ОСТРИЦИ

0
27

Европската комисија ги предупреди земјите дека ограничувањето на цената на гасот што се користи за производство на електрична енергија ширум ЕУ може да предизвика зголемување на употребата на гас и извозот на електрична енергија субвенционирана од ЕУ, се вели во документот што го видел Ројтерс.

Министрите за енергетика на земјите од Европската Унија се состанаа во вторникот за да разговараат за опциите за ограничување на цените на гасот во ЕУ,со тоа што земјите сè уште се поделени околу тоа дали и како да се направи ова откако со недели дискутираат на таа тема.

Документот покажува дека Комисијата споделила со земјите анализа на ограничувањето на цената на гасот што се користи за производство на електрична енергија – шема што Шпанија и Португалија ја започнаа летово по руската инвазија на Украина и последователните кратења на снабдувањето со гас од ЕУ ги зголемија трошоците за енергија.

Воведувањето на ова низ цела ЕУ, идеја што Франција ја застапуваше, би можело да доведе до зголемување на побарувачката на гас во ЕУ до 9 милијарди кубни метри, се вели во документот.

Исто така, ќе бидат потребни мерки за да се спречи произлезената поевтина струја да тече во земји кои не се членки на ЕУ, како што се Велика Британија и Швајцарија, кои немаат ограничување на цената, се вели во документот.

Германија и Холандија предупредија дека ограничувањата на цените за поевтинување на гасот може да предизвикаат скок на потрошувачката во време кога земјите се тркаат да заштедат гориво и да ги заменат руските испораки. Русија испорачуваше 155 милијарди кубни метри гас на ЕУ пред инвазијата.

Комисијата рече дека ако пазарните цени на бензинот беа 180 евра за мегават час за една година, шемата може да донесе нето корист од 13 милијарди евра (12,8 милијарди долари) и да помогне да се скроти инфлацијата – но дека придобивките нема да бидат рамномерно распоредени. Цените на бензинот паднаа далеку под тоа ниво во последните денови, во услови на благо време и преполни резервоари за складирање.

Франција, која е нето увозник на електрична енергија на гас, ќе биде најголемиот корисник од ограничувањето на цената на гасот во енергетскиот сектор, се вели во документот. Германија, Холандија и Италија, кои произведуваат значителни количини енергија на гас, ќе се соочат со најголеми трошоци за финансирање на шемата, се вели во документот, во кој не е прецизирано како ќе се финансира механизмот ширум ЕУ.