Научниците предупредуваат: „Подгответе се да средба со вонземјани – пред да биде предоцна!“

0
20

Вонземјаните би можеле да нѐ контактираат уште утре и ние мора да знаеме што да им кажеме, предупредија научниците за време на отворањето на новиот истражувачки центар чија цел е да го подготви човештвото за првата средба со вонземски вид, пишува Телеграф.
Универзитетот Св. Ендрјус ги здружи силите со британската истражувачка мрежа SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) за да воспостави протоколи и процедури доколку навистина се откријат вонземјани, пренесува Јутарњи лист.

Тимот предупредува дека иако постојат мерки за справување со заканите како што е ударот на астероидот, нема договорен одговор ако земеме радио сигнал испратен од интелигентна форма на живот од вселената.

Овој центар за пост-откривање на Сети ќе собере експерти од целиот свет за да одлучат како да воспостават методи, да донесат законодавство во врска со вселената и да го предвидат влијанието на таков настан врз општеството.

Д-р. Џон Елиот, научен соработник на Факултетот за компјутерски науки во Св. Ендрјус и координаторот на Hub велат: „Дали некогаш ќе добиеме порака од ЕТ? Ние не знаеме. Ние исто така не знаеме кога тоа ќе се случи.

„Но, знаеме дека не можеме да си дозволиме да бидеме лошо подготвени – научно, општествено и политички без кормило – за настан што утре може да стане реалност и дека мора да бидеме способни добро да се справиме.

„Треба да ја координираме нашата експертиза не само за да ги процениме доказите, туку и да ги земеме предвид општествените реакции додека нашето разбирање напредува и да им пренесеме на луѓето што знаеме и не знаеме. А времето за тоа е токму сега“, изјави Елиот.

Филмот прикажува вонземјанска сонда која испраќа порака која ненамерно ја уништува човечката технологија, а кризата се решава дури кога капетанот Кирк и неговата екипа ќе сфатат дека сондата се обидува да комуницира со китовите на планетата.

Многу научници сега мислат дека интелигентниот живот на друго место во вселената е реална можност, а НАСА неодамна започна осуммесечна истрага за да истражи стотици необјаснети појави на НЛО.

Истрагата за „неидентификувани воздушни појави“ ја води др. Томас Зурбухен, од Дирекцијата за научна мисија на НАСА, а извештајот треба да биде готов следното лето.

Минатата година, Работната група на Пентагон за неидентификувани воздушни феномени објави извештај за 144 инциденти со НЛО помеѓу 2004 и 2021 година, од кои многу биле забележани од воени пилоти.

Иако истражителите заклучија дека нема докази дека предметите дошле од вселената или од вонземски непријател, тие рекоа дека повеќето од нив се сè уште необјаснети.

Протоколите треба да се ажурираат
Во моментов, единствените договорени протоколи за средби со вонземски живот се оние што ги подготви самата заедница СЕТИ во 1989 година и не се ревидирани од 2010 година. Но, тие се целосно фокусирани на научниот дел од приказната.

Во 2010 година, Кралското друштво одржа научен состанок на тема „Откривање на вонземски живот и последици за науката и општеството“, но немаше глобален договор за тоа како да се продолжи во случај на контакт.

Учењето како да се дешифрира странски јазик или метод на комуникација веројатно е една од главните пречки што експертите ќе треба да ги надминат.

Во неодамнешниот документарец на БиБиСи, Прв контакт: средба со вонземјани, научниците признаа дека можеби никогаш нема да биде можно да се разбере што се обидуваат да ни кажат вонземјаните.

Д-р. Александар Рединг, професор по музика на Универзитетот Харвард, рече дека луѓето сè уште не научиле како да ја преведуваат комуникацијата со животните.

„Китовите се навистина добар пример и тие се на некој начин нешто најблиску до вонземјаните овде на Земјата“, рече тој.

„Китовите се многу интелигентни, а нивната околина е сосема поинаква од нашата. Моделите што ги слушаме се чисти обрасци кои ги препознаваме како музика, повторувачки шеми. Тоа е форма на вокализација, но навистина не знаеме за што служи. Дали е тоа музика или јазик? Што значи тоа? Тоа може да ни даде чувство за тоа колку е тешка задачата што ја имаме“.

Д-р. Елиот призна дека дешифрирањето на вонземскиот јазик би било тешко без некој вид вонземски камен од Розета.

Сепак, многу може да се научи без ова. Јазикот за интелигентни видови има структуриран систем кој е повеќеслоен и има внатрешна структура.

Со идентификување на која било шема во сигналот и пресметување како тие обрасци комуницираат, може да се открие дали овој првичен тест на структурата на површината поминува и дали има докази дека станува збор за некој вид јазик“, вели тој.

„Ако е така, тогаш ќе можеме да продолжиме со идентификување на внатрешните структури изложени од сите познати интелигентни видови. Кога го правиме тоа, можеме да преминеме на подлабоки нивоа на „синтакса“ до местото каде што „се среќава“ со семантиката.

Вилијам Боруки, поранешен научник на НАСА, додаде: „Кога ќе погледнам како Холивуд го прикажува првиот контакт, една од работите што мислам дека е невозможна е тоа што луѓето веднаш се подготвени да комуницираат и имаат слични амбиции и одговори“.

Но, кога размислувам за интелигентниот живот и неговата разновидност на Земјата, имаме кучиња, имаме мајмуни, имаме октоподи кои ја имаат својата интелигенција во рацете, а не во главите. Не можеме да разговараме со повеќето суштества на Земјата на интелигентен начин. Како ќе разговараме со интелигентни цивилизации? Не сум сигурен дека некогаш ќе можеме да ги разбереме“.