МИСТЕРИОЗНИ БОГАТСТВА КОИ НИКОГАШ НЕ БИЛЕ ПРОНАЈДЕНИ

0
17

Мистериозните богатства отсекогаш го привлекувале вниманието и на човештвото и на поединците. Многу богатства сè уште се непознати и сè уште не се пронајдени од луѓето. Од украдени богатства на Ацтеките до исчезнати европски уметнички дела…

украдени од нацистите или злато закопано во земја, овие скапоцености продолжуваат да ја скокоткаат имагинацијата на многу луѓе и на човештвото како целина

Подолу ви претставуваме само неколку. овој пат седум мистериозни богатства на светот кои до сега не се пронајдени… .

1. Изгубеното богатство на тажната ноќ
На крајот на јуни 1520 г. Ацтеките конечно се спротивставиле на Хернан Кортез и шпанските напаѓачи, истерувајќи ги од нивниот главен град Тенохтитлан. Потоа, Кортез им наредил на своите војници да соберат колку што можат повеќе богатство и злато, да ги наполнат во униформите и да пливаат со нив до бродовите што ги чекале. Но, бидејќи Теночтитлан беше среде езеро, а златото е тешко, многу војници се удавија заедно со нивните скапоцености.

Настаните од таа „La Nocha Trieste“ (Тажна ноќ) останаа запишани во историјата, а богатството никогаш не беше пронајдено, па дури и денес наводно почива под Мексико Сити, кој се наоѓа на врвот на исушено езеро.

2. Богатства на Лима
Во 1820 година, британскиот капетан Вилијам Томпсон имаше една главна цел – да украде богатство од ризницата на еден чилеански град и да го однесе во Мексико. Сепак, капетанот никогаш не успеал да стигне до Мексико, а постојат записи дека го криел богатството на островот Кокос, ненаселен остров во близина на брегот на Тихиот Океан на Костарика.

Ловците на богатство со децении неуспешно се обидуваат да го пронајдат изгубеното злато, а еден од нив бил и американскиот претседател Френклин Д. Рузвелт. Збирката на богатство, наводно, вклучува збирки златни монети, златни статуи, накит, круни и сребрени и златни шипки во вредност од над 250 милиони долари денес.

3. Фаќање на полковникот Џон Синглтон Мозби
На 9 март 1863 година, конфедералниот полковник Џон С. Мозби и неговите војници се вклучија во опасен подвиг – тие ги нападнаа војниците на Унијата, заробија 42 од нив, а потоа го ограбија квартот на генералот Едвин Х. Стотон. Но, додека бегале од местото на злосторството, наишле на голем контингент војници на Унијата во Хејмаркет, недалеку од Вирџинија. Мозби го дал богатството на својот помошник и доверлив човек да го закопа, за да не го зграпчат војниците среде битка. До денес не е пронајден.

4. Богатство на Богородица Аточ
Иако дел од ова богатство е веќе пронајдено, за многу ловци на богатство тоа е само дополнителен аргумент дека постои. Изгубен е на 6 септември 1622 година од шпанскиот брод „La Nuestra Señora de Atocha“, откако бродот се нашол среде ураган недалеку од Флорида Кис. Бродот бил натоварен со богатство, но на враќање за Шпанија потонал во близина на плиток корален гребен на околу 56 километри оддалеченост од Флорида Кис, на длабочина од 16 метри.

Дел од богатството е во 1985 година. пронајден од американскиот ловец на богатство Мел Фишер, а скапоцености вредни околу 500 милиони долари наводно сè уште се водат за исчезнати, меѓу кои седум тони сребро, 128.000 златници, 27 килограми смарагди и 35 кутии црковно злато. Иако нуркачите и денес често наоѓаат златни монети во областа, никој не го нашол целото богатство.

5. Богатство на дното на езерото Гватавита
Златото што се наоѓа под вода обично е резултат на несреќа, но тоа не е случај со ова богатство. Станува збор за племе во Колумбија, чиј свештеник, како дел од верска церемонија, се покрива со златен прав, а потоа го фрла во езерото Гватавита. Се вели дека ова е жртва на богот на водата и денес. Иако имаше неколку обиди да се исцеди езерото и да се дојде до златото на дното на езерото, колумбиската влада тоа го забрани со закон.

6. Европски стоки
Додека нацистите ја тероризираа Европа во 1930-тите и 40-тите, огромно количество богатство и имот на богатите, главно Евреи, паднаа во нивни раце. На крајот на Втората светска војна станало очигледно дека ќе изгубат, па почнале да го кријат и уништуваат она што го отуѓиле. Наводно, тие фрлиле големо количество уметнички предмети и злато во езерото Тауплич во соседна Австрија.

7. Изгубени конфедерални стоки
Конфедерацијата ја губеше својата моќ и пропаѓаше од средината на 1865 година, па Југот се подготвуваше да се предаде. Конфедеративната влада тогаш, наводно, одлучила да го скрие своето богатство во акции на златни шипки. Постои приказна дека сè уште е закопан некаде во близина на Вашингтон, чекајќи среќен пронаоѓач.