Мислите дека дебелеете поради лоша храна или недвижење? Новото откритие ќе ве изненади

0
20

ПОКРАЈ лошата исхрана, недостатокот на физичка активност и седентарен начин на живот, постои уште еден фактор на ризик кој предизвикува зголемување на телесната тежина, кој премногу често е целосно потценет. Имено, најновото истражување потврди нешто за кое долго време се шпекулира, а тоа е поврзаноста на смогот и дебелината.

Дебелината е состојба која се карактеризира со вишок на маснотии во телото во споредба со слабите формации, а се пресметува врз основа на просекот кој се смета за нормален за возраста, полот и висината на човекот, а се верува дека секоја година се повеќе луѓе, па дури и децата, имаат проблеми со прекумерна тежина и спаѓа во групата на дебели.

Така, дебелината стана сериозен глобален здравствен проблем кој рапидно расте во последните децении бидејќи се повеќе луѓе јадат неправилно, живеат стресен живот и водат седентарен начин на живот, пишува Study Finds. Благодарение на претходно споменатото истражување, неодамна е забележан уште еден фактор кој влијае на зголемувањето на килограмите, особено кај жените, а тоа е загадувањето на воздухот.

Да, се дебелееме и од воздух!

Универзитетот во Мичиген спроведе истражување на повеќе од 1.650 жени на возраст меѓу 48 и 50 години, од различни раси и етнички припадности. Во период од неколку години, поточно од 2000 до 2008 година е забележан пораст на телесната тежина од околу 4,5 отсто.

„Жените во доцните 40-ти и раните 50-ти кои имале долготрајна изложеност на загаден воздух, особено повисоки нивоа на фини честички, азот диоксид и озон, забележале зголемување на телесната тежина“, објаснува професорот и еден од водечките автори на студијата Ксин Ванг.

Според експертите, виновникот е токму аерозагадувањето кое секоја година е се посилно и поинтензивно. Единствениот фактор што се чини релевантен за ефективно ублажување и компензирање на зголемувањето на телесната тежина предизвикано од загадувањето е редовната физичка активност, заклучуваат научниците.

Светската здравствена организација (СЗО) на својата официјална веб-страница наведува дека дури 90 отсто од светот живее во област со загаден воздух, а едно истражување покажало дека загадувањето на воздухот влијае на сите органи во телото, што го прави исклучително опасно.