Колку години работа му требаат на Македонецот за да заработи 1 милион долари?

0
23

Овој почеток на годината имаме уште една причина да бидеме среќни. На Македонците ќе им треба помалку време да го направат својот прв милион.
Сега ќе бидат потребни во просек 1 век и 82 години за да заработите толку пари заедно. Во годината што ја оставивме, ќе ни требаа 2 века и 14 години да заработиме 1 милион долари заедно.


Но, иако ги намаливме годините, Македонија сепак останува меѓу земјите каде на поединците ќе им треба повеќе време за да бидат милионери.
Врз основа на податоците за просечната плата во Македонија и податоците за другите земји од UNECE, Монитор пресметал колку време во просек би требало да се заработи 1 милион долари.

Милион долари побрзо се заработуваат во Луксембург, Швајцарија и Исланд, каде во просек се потребни 16 години. За разлика од пред една година, просечното време во Швајцарија да се заработи милион долари беше 11,3 години.
Следни се Соединетите Американски Држави со околу 17 години, Холандија и Данска со 19 години соодветно.


Во Австрија и Белгија се потребни околу 20 години за да се заработат 1 милион долари, пренесува „Монитор“.
Во германската држава со просечна плата може да се заработат 1 милион долари за 21 година, додека во Франција и Англија ќе бидат потребни околу 23 години. Додека во Италија во просек ќе бидат потребни 27 години, а Грција 38 години.

Потребно е повеќе време да се направи првиот милион во земјите на потекло. Во балтичките земји потребни се околу 41 година.
Од земјите членки на Европската унија, Романија и Бугарија бараат повеќе време за да заработат милион долари. Во Романија потребни се приближно 75 години, додека во Бугарија 1 век и 26 години.

Македонија и Албанија се на претпоследното место на листата на земји земени во предвид.
На последно место е Ерменија, каде споредено со пред една година на поединец ќе му требаат 2 века и 39 години од 2 века и 15 години.