Зошто се будите без да вклучите аларм?

0
22

Колку пати сте заспале и сте го поставиле алармот, но поради некоја причина сте се разбудиле минути и секунди пред да се вклучи? Нема ништо полошо, тоа е сигурно. Но, дали некогаш сте се запрашале зошто тоа може да се случи? Науката го има одговорот, а како што вели, оваа конкретна навика е поврзана со деноноќниот ритам.


Деноноќниот број во основа е вашиот биолошки часовник, кој е одговорен да ве енергизира наутро и да ве заспие навечер. Но, за да функционира правилно, треба да следите рутина. Тоа значи дека треба да си легнувате секој ден во исто време за телото да се навикне на тоа.

Покрај тоа, деноноќниот ритам зависи и од неколку протеини, кои постепено флуктуираат во текот на денот и влијаат на крвниот притисок и отчукувањата на срцето, како и на вниманието и когнитивните способности. Така, ако се навикнете да одите во кревет повеќе или помалку во исто време секој ден, нивото на овој протеин ќе почне да расте околу еден час пред да се разбудите. Ова ќе резултира со рано будење.