Запознајте ги калуѓерките кои одгледуваат канабис, заработувајте 1,2 милиони долари годишноe

0
21

Во Северна Калифорнија во САД постои група калуѓерки кои секојдневно се занимаваат со одгледување и продажба на канабис, но и други растенија за медицински цели. Жените живеат заедно како и во секој друг манастир, заедно работат и му се молат на Бога, но не се поврзани со некој конкретен религиозен ред, пишува Би-Би-Си.

Овие жени се „Сестрите од долината“, кои ги води сестра Кејт. Тие се членови на самопрогласена група калуѓерки кои се идентификуваат како исцелители и феминистки, но што е најважно, бизнисмени.

Калифорнија беше првата држава што ја легализираше медицинската марихуана во 1996 година, а рекреативната употреба е легална од 2016 година. Законот, сепак, е полн со дупки, што значи дека законитоста на одгледувањето марихуана варира од округ до округ и од град до град.

Тоа значи дека за сестрите од Долина, одгледувањето на нивните 60 растенија овде во округот Мерсед е нелегално.

„Шерифите го знаат ова, само ме пуштија, но навистина нема причина да ме пуштат“, рече Кејт.

Во имотот има втора куќа, која сестрите ја нарекуваат „опатија“, каде се одвива целото производство на лекови. Тие ги произведуваат и продаваат сите нивни лекови и мешавини базирани на канабис, бизнис што пред пандемијата носеше 1,2 милиони долари годишно.

/