Дали Жена Во 40-Тите Години Може Да Биде Подобра Од Онаа Во Своите 20-Тe

0
24

Неодамна налетав на статијата „Како 40-годишните жени се подобри од 20-годишните“. Во текстот се наведени „конкурентните предности“ на зрелите жени, што звучеше како навреда. Накратко, 40-годишните жени се поискусни, попристапни во комуникацијата и генерално „лесни за одржување“ затоа што „знаат што сакаат“.

И покрај тоа што статијата требаше да ми даде комплимент, чувството после неа беше чудно. Како да ме користат за нешто без мое знаење… Но, за што?

И одеднаш ми „светна“: ние жените навистина постојано се плашиме една од друга. Не тераат да се спротивставуваме, да се докажуваме која е подобра, поубава итн.

Оние кои се постари се плашат од помладата генерација. Демек: „Внимавајте дами, веќе ве заменуваат генерација ученички со долга коса, тенка половина и полни усни“. Затоа, ако не сакате да останете „со кратки ракави“, тогаш не се преправајте дека сте непобедлива кралица, туку самите преземете иницијатива што е можно поскоро. Чукнете на вратата на тој човек, и можете да земете сармички со себе, како компензација за вашата „возраст“.

Младите девојки, исто така, не смеат да се опуштат ниту една минута: „Запомнете дека додека поставувате високи барања и трошите драгоцено време на додворување, некаде зад аголот вашиот маж го демне искусна четириесетгодишна дама со топли сарми. Затоа не бидете премногу арогантни, бидејќи времето истекува“.

Младите девојки, исто така, не смеат да се опуштат ниту една минута: „Запомнете дека додека поставувате високи барања и трошите драгоцено време на додворување, некаде зад аголот вашиот маж го демне искусна четириесетгодишна дама со топли сарми. Затоа не бидете премногу арогантни, бидејќи времето истекува“.

И знаете, некои жени навистина паѓаат на тоа. Зрелите дами започнуваат очајна битка со годините, гледајќи ја секоја брчка или дупче со ужас. Младите девојки, со истиот очај, се обидуваат да скокнат на „последниот воз“ додека се еластични – инаку тоа нема да се случи подоцна.

Сето ова ме потсетува на пазар кога купувачот, заинтересиран да купи колбас од еден продавач, почнува очајно да ја фали робата на друг, велејќи дека другиот е подобар или барем поевтин. Понекогаш всушност успева да ја спушти цената надолу. Прашањето е дали ни треба ова очајно ривалство и што сакаме од него.

Што се однесува до мене, јас се предавам без борба. Не сакам да бидам „подобра“, во смисла на „попогодна“ и „поевтина“, докажувајќи ја мојата релевантност. Не сакам никому ништо да докажувам. Затоа што човек кој сака никогаш нема да бара „попусти“ поради тоа што робата е стара, или поради тоа што е поевтина зад аголот, пишува „cluber.com“.