Вработените во администрацијата на Москва бегаат за да се спасат од мобилизација

0
23

Според информациите во медиумите, вработените во градската управа во Москва и федералните власти во главниот град бегаат од делумна мобилизација, информира ДПА.
„Во некои одделенија [на градската управа на Москва], бројот на вработени мажи кои ја напуштиле Русија изнесува 20-30% од сите вработени“, пишува на веб-страницата Vjorstka.


Особено специјалисти за информатичка технологија побегнаа во Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Узбекистан, се вели во извештајот.
Тоа е затоа што многу државни службеници, особено на пониско административно ниво, не се заштитени бидејќи не се сметаат за „незаменливи“, се вели во публикацијата.

Edited with Afterlight

Смртта во Украина на началникот на сектор во градското собрание во Москва, неколку дена по делумната мобилизација во Русија, не само што ги зафати националните медиуми, туку предизвика и паника кај неговите колеги.
Информациите велат дека напуштањето на земјата ја парализирало работата во неколку одделенија, а се цитираат управата за домување и секторите за здравство и образование. Во институциите подредени на сојузните министерства забележливи се и последиците од недостигот на кадри.
(FILES) This file photo taken on July 31, 2011 shows the Moskva guided missile cruiser participating in a Russian military Navy Day parade near a navy base in Sevastopol. The Moskva, a Russian warship in the Black Sea, was “seriously damaged” by an ammunition explosion, Russian state media said on April 14, 2022. (Photo by AFP)

Политичкото и военото раководство на Русија вети неколку групи граѓани дека ќе бидат ослободени од воен рок, особено специјалисти за информатичка технологија. Сепак, докажувањето на овој статус е долг бирократски процес.

Руските власти официјално не ја коментираа најавата за бегство на вработените, јави ДПА.